आपल्या शहरातील ताज्या बातम्या आणि ई-पेपर मिळवा मोफत

डाउनलोड करा

Divya Education: सराव चाचणी - एआयपीएमटी नमुना प्रश्नपत्रिका

8 वर्षांपूर्वी
  • कॉपी लिंक
एआयपीएमटी परीक्षेत विचारल्या जाणा-या प्रश्नांसाठी आम्ही तज्ज्ञांकडून नमुना प्रश्नपत्रिका तयार केल्या आहेत. त्यामध्ये भौतिकशास्त्राविषयीची नमुना प्रश्नपत्रिका आज देत आहोत...
भौतिकशास्त्र
1. Two lenses of power –15D and +5D are in contact with each other. The focal length of the combination is
a. –20 cm b. –10 cm
c. +20 cm d. +10 cm
2. When a ray of light is incident normally on one refracting surface of an equilateral prism. (Refractive index of the material of the prism = 1.5)
a. emerging ray is deviated by 30º
b. emerging ray is deviated by 45º
c. emerging ray just grazes the second
refracting surface
d. the ray undergoes total internal reflection at
the second refracting surface
3. At the nodes of a longitudinal stationary wave
a. The amplitude of oscillation is maximum
b. The density variation is zero
c. The pressure variation is maximum
d. The velocity amplitude is maximum
4. Two equal point charges are fixed at
x = – a and x = +a on the x-axis. Another point charge Q is placed at the origin. The change in the electrical potential energy of Q, when it is displaced by a small distance x along the x-axis, is approximately proportional to
a. x b. x2
c. x3 d. 1/x
5. By what percentage the energy of a satellite has to be increased to shift it from an orbit of radius r to 3r/2
a. 15% b. 33.33%
c. 66.7% d. 20.3%
6. An electromagnetic wave travels along z-axis. Which of the following pairs of space and time varying fields would generate such a wave
a. Ez, Bx b. Ey, Bz
c. Ex, By d. Ey, Bx
7. A particle performs uniform circular motion with an angular momentum L. If the frequency of particle's motion is doubled and its kinetic energy halved, the angular momentum becomes
a. 2L b. 4L
c. L/2 d. L/4
8. A mass M is split into two parts, m and
(M–m), which are then separated by a certain distance. What ratio of m/M maximizes the gravitational force between the two parts
a. 1/3 b. 1/2
c. 1/4 d. 1/5
9. In a sample, ratio of P31 and P32 is 1 : 2. P31 is stable. But P32 is a radioactive and decay in S32 with half life T. After how long time ratio of P31 and P32 be equal to 2 : 1
a. T b. 2T
c. 4T d. T/2
10. Light of wavelength 2 × 10–3 m falls on a slit of width 4 × 10–3 m. The approx angular dispersion of the central maximum will be
a. 30° b. 60°
c. 90° d. 180°

Answer Key : 1 (b), 2 (d), 3 (c), 4 (b)
5 (b), 6 (c), 7 (d), 8 (b), 9 (b), 10 (b)

वृत्त
द्वितीय श्रेणीच्या बी-स्कूलमध्ये 18 टक्के विद्यार्थ्यांनाच नोकरी
आयआयएम, एफएमएस-दिल्ली आणि एक्सएलआरआय-जमशेदपूर यांसारख्या अव्वल संस्थांचा अपवाद सोडल्यास सन 2014 मध्ये द्वितीय श्रेणीच्या बिझनेस स्कूलमध्ये एमबीए करणा-यांपैकी केवळ 18 टक्के विद्यार्थ्यांनाच नोकरी मिळाली आहे. असोचेमच्या एका ताज्या सर्वेक्षणानुसार या कंपन्यांमध्ये यंदा सन 2014 मध्ये देण्यात आलेले वेतनाचे पॅकेजही सन 2013 च्या तुलनेत कमी आहे. द्वितीय श्रेणीच्या बी-स्कूलमधील प्लेसमेंट सिझन संपूनही 80 टक्के एमबीए विद्यार्थ्यांना नोकरी मिळू शकलेली नाही. सर्वेक्षणातील निष्कर्षानुसार अर्थव्यवस्था फारशी चांगली नसल्याने व्यवस्थापन क्षेत्रातील पदवीधरांसाठी रोजगाराच्या संधी घटल्या आहेत. एमबीएकडे विद्यार्थ्यांचा कलही कमी झाला आहे.